NaslovnicaNovostiMuzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“

Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja Čakovec“

U fortifikaciji Starog grada Zrinskih u Čakovcu, nakon četiri godine radova, službeno je otvoren Muzej nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“. Kompleks Starog grada najveći je profani spomenik Međimurske županije sa statusom zaštićenog nepokretnog kulturnog dobra. Muzejski postavi Riznice osmišljeni su i izvedeni u sklopu Projekta: „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“, čime je ove godine prostor dobio novu muzejsku jedinicu koja se prostire na dodatnih 2400 m². Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) unutar operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020. / Investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine“, a radi se o financijski najvrjednijem i izvedbeno najzahtjevnijem projektu ulaganja u kulturnu baštinu na području Međimurske županije.

Obnovom je rekonstruirana i revitalizirana fortifikacija Starog grada Čakovec površine 2.426 m2, kao i faksimil srušene barokne zgrade iz 18. stoljeća površine 764 m2 te je namještajem, izlošcima i inovativnim tehnološkim rješenjima opremljen novi Muzej nematerijalne baštine pod imenom „Riznica Međimurja“. Uz prostor muzeja, Primat RD je opremio i suvenirnicu, caffe bar pod zvonikom te prostore za dodatne edukativne sadržaje kao što su izložbe, konferencije i radionice. Uz to, ostvarene su i prilagodbe za osobe s invaliditetom s naglaskom na osobe smanjene pokretljivosti te slijepe i slabovidne osobe pa su tako u prostor integrirani dizalo, podizna platforma, linije vodilje, višejezični opisi postava i katalozi na Brailleovom pismu, višejezični audio vodiči i taktilne mape. 

Projektom obnove implementirana su i suvremena arhitektonska rješenja poput staklene nadstrešnice iznad terase glavnog bastiona te oblaganja vanjskog stubišta uz sjeverni bočni bastion čeličnom opnom.

Veći dio prostora obnovljene fortifikacije iskorišten je za muzejske sadržaje, a u opremanju novog Muzeja maksimalno su se iskoristile mogućnosti novih tehnologija poput 3D mapping tehnologije, hologramskog prikaza, multimedijskih ekrana i prikaza, 4D tehnologije doživljaja vibracija, zvukova i svjetlosnih efekata te specijalizirane aplikacije za pametne telefone s uslugama vođenja i interpretacije. 

Foto: Kristijan Toplak

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.