NaslovnicaNovostiVeteranski centar Šibenik

Veteranski centar Šibenik

Financiran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.“ Veteranski centar Šibenik, smješten u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, jedan je od četiri takva objekta koji se u Hrvatskoj grade za potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. 

Programima veteranskih centara poticat će se rekreativne i edukativne aktivnosti, aktivno sudjelovanje na tržištu rada i uključivanje u razne oblike poduzetništva te stjecanje korisnih vještina kako bi se korisnici što kvalitetnije integrirali u sve društvene procese, a osim toga, pružat će se njega i pomoć kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, što korisnicima u privremenom smještaju tako i ostalim osobama iz ciljane populacije zainteresiranima za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se u njima provoditi.

Idejno rješenje izradio je arhitekt Nikola Vulić, a prostor se dijeli na vanjski i unutarnji koji obuhvaća novu zgradu A i rekonstruiranu zgradu B pa tako sami centar broji 142 ležaja smještajnog kapaciteta za 2.500 korisnika, dok se na 5.800 m² nalaze se 74 spavaonice, kuhinje, dnevni boravci, kupaonice, restoran, cafe, prostori za radionice, rekreaciju i psiho-fizičku rehabilitaciju, fitness te bazen s pripadajućim garderobama i sanitarijama. Tu su se, također, smjestile prostorije mediateke opremljene računalima, kapelica i prostorije za njegovatelje na svakoj etaži.

Posebno je impresivan unutarnji hodnik koji je povezan s višim etažama preko galerija, a na svakoj se nalaze dnevni boravci, sanitarije i čajne kuhinje koje imaju ekstenziju na velike terase s pogledom na jug. Čajne kuhinje i prostore s društvenim sadržajem, stolovima, stolcima, klupama, naslonjačima, govornicama, kaučima, ormarima, policama, pultovima i šankovima opremila je tvrtka Primat RD. Vanjski prostor podijeljen je na tri veća dijela: parking, nogometno i košarkaško igralište, teniski teren te boćalište i naposljetku dio za terapijsku poljoprivredu s uređenom šetnicom oko cijele lokacije. 

Prilikom uređenja naglasak je stavljen na snažnu i suvremenu vanjštinu s prepoznatljivim elementima, a zahvaljujući žutim elementima postignut je dojam topline unutarnjeg prostora. 

Foto: Kristijan Toplak

Udio:
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.
Translate
hr
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu Politiku zaštite privatnosti, gdje možete mijenjati postavke kolačića. Označavanjem polja prihvaćam dajete privolu za korištenje kolačića. Označavanjem polja ne prihvaćam ne prihvaćate kolačiće, pa Vam pojedine mogućnosti ove stranice neće biti dostupne.