Uništavači dokumenata, optičkih i memorijskih medija

Praktički svaka tvrtka posjeduje brojne dokumente ili medije na kojima se nalaze osobni podaci djelatnika, poslovnih partnera i kupaca, a, također, i informacije koje spadaju u kategoriju poslovne ili informacijske tajne, zbog čega je nužna njihova zaštita i nakon proteka obveznog roka čuvanja. U današnjem svijetu u kojem informatizacija i tehnologija neprestano napreduju, a u skladu s tim ubrzano raste potrošački mentalitet ljudi, suočeni smo s ogromnim količinama dokumenata i medija koji se gomilaju i odbacuju. Jednako tako, prisutno je nažalost i sve veće zadiranje u privatnost svih nas kao privatnih i poslovnih osoba. Sa željom da se privatnost zaštiti što je više moguće, 2018. godine na snagu je stupila i europska direktiva o zaštiti osobnih podataka poznatija kao GDPR.
Većina dokumenata ima svoj rok trajanja i njihovo čuvanje duže nego je to nužno predstavlja velik prostorni i financijski problem. Zato ih je potrebno pravilno uništiti i nakon toga zbrinuti vodeći računa o ekološkoj prihvatljivosti i zaštiti okoliša.
Kao odgovor na pitanje kako spriječiti da informacije koje ne želimo ili ne smijemo učiniti dostupnima zbrinemo na adekvatan način, pojavili su se uništavači dokumenata i medija. Uništavači dokumenata prisutni su na tržištu već više od 50 godina, ali je njihova uloga značajno porasla u zadnjih 10 godina. Ovisno o količini dokumenata koje želite uništiti moguće je odabrati vrstu i veličinu uništavača.
Nadalje, jako je važna veličina dijelova dokumenta ili medija nakon uništenja odnosno je li ih moguće ponovno spojiti na način da dokument ili medij bude čitljiv. To područje regulirano je propisom DIN 66399 koji  regulira 7 stupnjeva sigurnosti (1-7) u korelaciji s vrstom dokumenta/medija na kojem se nalazi informacija koja se uništava. 

Oznake stupnjeva sigurnosti prema vrsti materijala:


Oznaka stupnja sigurnosti Vrste materijala
P1 - P7 Papirnati dokumenti
F1 - F7 Informacije usmanjenom obliku kao što su filmovi, mikrofilmovi
O1 - O7 Optički nosači podataka kao što su CD-i, DVD-i, Blu-ray diskovi
T1 - T7 Magnetni nosači podataka kao što su diskete,iskaznice, magnetne trake i kasete
H1 - H7 Tvrdi diskovi s magnetnim nosačima podataka, prijenosna računala i vanjski tvrdi diskovi
E1 - E7 Elektronički nosači podataka kao što su memorijski flash diskovi, pogonske jedinice i mobilni telefoni

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu Politiku zaštite privatnosti, gdje možete mijenjati postavke kolačića. Označavanjem polja prihvaćam dajete privolu za korištenje kolačića. Označavanjem polja ne prihvaćam ne prihvaćate kolačiće, pa Vam pojedine mogućnosti ove stranice neće biti dostupne.

Prihvaćam Ne prihvaćam