Multimedijski posjetiteljski centar „Đurđevački pijesci“ smješten je u historicističkoj zgradi u središtu Đurđevca, a izložbeni prostor, veličine oko 550 m2 na tri etaže, obuhvaća 10 prostornih cjelina (soba) i 33 multimedijalna modula (izloška). Početno idejno rješenje, a kasnije i izvedbeno rješenje s izvedbom ponudila je tvrtka Novena iz Zagreba, prostor je audio-vizualnom tehnikom opremila tvrtka AVC, dok je za uređenje interijera zaslužna tvrtka Primat RD. Prilikom projektiranja, u proces su na samom početku bili uključeni stručnjaci iz različitih područja čiji sadržaj se interpretira – geologije, biologije, povijesti i arheologije, a za projektiranje interijera i produkt dizajn angažirani su arhitekti Hrvoje Končar i Robert Bodiš, dok je za grafički i prostorni dizajn bio zadužen Studio Rašić+Vrabec. 

Centar spaja arhitekturu i dizajn te mnoge multimedijske tehnike: interaktivne projekcije i digitalne ekrane, virtualnu stvarnost, svjetlosne i audio-vizualne instalacije, analogne interaktivne izloške te statične grafike s tekstom i ilustracijama. Također, u centru su predstavljeni stvarni artefakti koji dodatno utemeljuju narativ, a u postavu Centra nalazi se i prezentacija kulturne baštine koja priča istu priču iz drugog rakursa, zbog čega su u projektu sudjelovali i kazališni umjetnici, ilustratori i slikari. 

Uređenje interijera zahtijevalo je obrtničke i instalaterske radove, a u manjoj mjeri i građevinske radove. Posebna pažnja posvećena je izradi eksponata za što je angažirana stolarija Armarion, dok je izazov kod uređenja predstavljalo uklapanje u postojeći prostor, ali i koordinaciju tijekom zasebnog projekta obnove građevine za koju je bila zadužena tvrtka Mod iz Koprivnice.

Od specifičnih elemenata uređenja može se izdvojiti postavljanje suhomontažnih predzidova kako bi se ostvario uredan i konzistentan dojam prostora s prolazima, volumenom i izložbenim nišama. Suhomontažna tehnika korištena je i za postizanje posebnog dojma ledenih santi na stropu prostorije „Nastanak pijeska”, kao i dojma izlomljenih tektonskih ploča na zidu hodnika “Tektonika”. U prostoriji “Panonski bazen” istom je tehnikom postignut efekt izlomljenih komada tektonskih ploča, ali i podmorja. 

Odabir boje i jačina indirektne rasvjete imaju posebnu logiku u cijelom centru – osvijetljeni dijelovi stropa i poda daju dojam lebdenja u prostoru, a osvjetljavanje pojedinih eksponata usmjerava pažnju posjetitelja i daje nužno svjetlo za čitanje eksponata.

Foto: Kristijan Toplak