NaslovnicaNovostiInterpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak

Interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak

Smješten na najvišem strmcu u Jadranskom moru, na jugoistočnom dijelu Dugog otoka koji se naziva „Stene“, interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak predstavlja ulaganje u Park prirode Telašćica s ciljem unaprjeđenja sustava posjećivanja i edukacije, a sve u svrhu održivog korištenja prirodne baštine.

Nastao kao utvrda u doba Austro-Ugarske, kada je služio kao vojna izvidnica, a zadnje kao vojna radarska postaja Hrvatske vojske sve do 2006. godine kada je ustupljen na korištenje Javnoj ustanovi Parka Prirode Telašćica, interpretacijsko-edukacijski centar Grpašćak ima edukativnu i interpretativnu funkciju s ciljem podizanja svijesti o prirodnim i kulturnim vrijednostima i potrebi njihove zaštite i očuvanja, a jedinstven je primjer prenamjene vojne utvrde u suvremeni interpretacijsko-edukacijski centar. 

U središnjem dijelu utvrde Grpašćak prevladava središnja zgrada ukupne površine od 110 m2 čiji je prostor namijenjen stalnoj muzejskoj izložbi i multifunkcionalnoj „Dvorani dobrog dupina“, a ta dva prostora dijeli pomična pregrada koja ih ovisno o potrebi može spojiti ili odvojiti. 

Stalna muzejska izložba prikazuje vodeno stanište putem interaktivnih izložaka i korištenjem multimedije, biljni i životinjski svijet podmorja, život ljudi na ovom području, povijesne informacije o Austro-Ugarskoj vojnoj izvidnici iz 1911. godine te prirodne i tradicijske vrijednosti Telašćice, a sama tehnološki suvremeno opremljena multifunkcionalna dvorana omogućava organiziranje različitih edukativnih programa, stručnih skupova i sastanaka iz područja djelovanja Parka, ali i najam raznim zainteresiranim suradnicima i institucijama iz područja znanosti, turizma i obrazovanja, koje u ovom specifičnom ambijentu žele organizirati razna događanja i manifestacije.

Foto: Kristijan Toplak

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu Politiku zaštite privatnosti, gdje možete mijenjati postavke kolačića. Označavanjem polja prihvaćam dajete privolu za korištenje kolačića. Označavanjem polja ne prihvaćam ne prihvaćate kolačiće, pa Vam pojedine mogućnosti ove stranice neće biti dostupne.