NaslovnicaNovostiInterpretacijsko-edukacijski centar „Podzemni grad Paklenice“

Interpretacijsko-edukacijski centar „Podzemni grad Paklenice“

Interpretacijsko-edukacijski centar „Podzemni grad Paklenice“ Javne ustanove Nacionalni park Paklenica smješten je u prostorima nekadašnjeg vojnog skloništa u kanjonu Velike Paklenice i jedinstven je primjer prenamjene vojne inženjerijske arhitekture sa sustavom tunela i bunkera iz doba hladnog rata u suvremeni interpretacijsko-edukacijski centar. Muzeološkom interpretacijom obuhvaća područje cijelog Velebita i parkova koji se ovdje nalaze: Park prirode Velebit, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Nacionalni park Paklenica, a glavna je infrastruktura za posjetitelje NP Paklenica koja objedinjuje funkcije prijema, informiranja, edukacije, rekreacije, okrepe, interpretacije i prezentacije kulturnih i prirodnih vrijednosti Velebita. Za uređenje i opremanje prostora produkt namještajem bila je zadužena tvrtka Primat RD, a cilj centra je posjećivanje NP Paklenica i edukacije posjetitelja, sa svrhom održivog korištenja prirodne baštine. 

Opremljen je najsuvremenijim i „ručno krojenim“ medijima za interpretaciju, prezentaciju i edukaciju, a prilikom prostornog oblikovanja naglasak je stavljen na multifunkcionalnu dvoranu s penjačkim poligonom koja posjetiteljima pruža doživljaj svim osjetilima zahvaljujući visokotehnološkim interaktivnim rješenjima. Muzejski postav obrađuje nekoliko tematskih cjelina i njihove podteme kao što su nastanak planine Velebit, velebitski podzemni svijet, bioraznolikost Velebita, a osim multifunkcionalne dvorane koja omogućava organiziranje interpretacijskih i edukativnih programa iz raznih prirodno-znanstvenih i humanističkih područja te održavanje stručnih skupova i sastanaka, u centru se nalaze još dvije izložbene dvorane prilagođene osobama s posebnim potrebama, sanitarni čvorovi, garderobni prostor, suvenirnica, caffe bar s terasom te priručna ambulanta Hrvatske gorske službe spašavanja. S obzirom na sadržaj i mogućnosti centra, ne čudi što je među najposjećenijim interpretacijskim centarima u Hrvatskoj te jedan od pet najatraktivnijih penjačkih centara i destinacija Europe.

Foto: Kristijan Toplak

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu Politiku zaštite privatnosti, gdje možete mijenjati postavke kolačića. Označavanjem polja prihvaćam dajete privolu za korištenje kolačića. Označavanjem polja ne prihvaćam ne prihvaćate kolačiće, pa Vam pojedine mogućnosti ove stranice neće biti dostupne.