NaslovnicaNovostiOpremanje dječjeg vrtića Središće

Opremanje dječjeg vrtića Središće

U protekle je dvije godine upravo u Središću otvoren centar izvrsnosti i odgojno-obrazovni kompleks u pravom smislu te riječi. Najprije je 2018. godine otvorena Američka međunarodna škola, početkom 2020. Osnovna škola Središće, a odnedavno je ovaj zagrebački kvart postao bogatiji i za još jedan dječji vrtić – točnije područni objekt DV Zapruđe. Objekt je namijenjen smještaju deset odgojnih skupina – pet jasličkih i pet vrtićkih – na površini od 2.135,57 m², a vrijednost investicije bez PDV-a iznosi 38.447.975,00 kuna. Prostor je multifunkcionalan, moderan i ekološki održiv te će 200 mališana, koliko će ih pohađati vrtić, moći pružiti najbolje u predškolskome odrastanju. Prostor DV Središe u potpunosti je opremila tvrtka Primat RD.

Upravo kako bi se stvorilo bogato i poticajno okruženje, prilikom osmišljavanja idealnog prostora važno je imati na umu potrebe djece koja velik dio dana provode u okruženju s odgojiteljima i svojim vršnjacima. Eksterijer vrtića na prvi pogled djeluje jednostavno i funkcionalno, čistih linija i s minimalističkim detaljima. Velikim prozorima koji propuštaju mnogo svjetlosti i atrijima koji su svojevrsne zelene oaze briše se granica između eksterijera i interijera, a mališane se od malih nogu uči životu u skladu s prirodom. Upotrebom prirodnih materijala, izvan, ali i unutar vrtića – kao što su drvo i kamen – dodatno se naglašava održivost kao nit vodilja prilikom realizacije ovog projekta. Zakoračivši u unutrašnjost DV Središće vrlo brzo postaje očito da čak niti odabir podnih i zidnih obloga nije bio prepušten slučaju, već je i sama implementacija raznih tekstura i oblika u službi poticanja znatiželje. S obzirom na to da djeca uče kroz zajedničke aktivnosti, suradnju i istraživanje, prostor se sastoji od nekoliko segmenata od kojih svaki ima važnu ulogu u cjelovitom dječjem razvoju. Mališanima je tako na raspolaganju ugodan prostor za socijalizaciju u kojem se nalaze dječje sjedeće garniture raznih oblika, veličina i boja, stolići sa stolicama, fotelje i polukružne kućice. Prevladavaju drvo i prirodni materijali, zaobljeni oblici i umirujuće, ali i istovremeno stimulirajuće boje.

Prilikom osmišljavanja prostora velika se pažnja posvetila i estetici, a njegovi su elementi istovremeno ugodni i funkcionalni. Ukrašen je dječjim crtežima, fotografijama i zrcalima, a pažnju mališana svakako privlače panoi od pluta, senzorne zidne ploče te boja za zidove s efektom školske ploče. U modularnoj igraonici nalazi se i zidna penjalica koja se sastoji od čak pet elemenata: švedskih ljestvi, mreže za penjanje, penjalice sa šupljinama raznih oblika, segmenta s okomitim prečkama i segmenta s užadi za penjanje. Jasličko se okruženje ponešto razlikuje od onog vrtićkog, no i ovdje je naglasak na okolini bogatoj različitim vidnim, slušnim i taktilnim poticajima, koji djeci omogućuju istraživanje putem različitih osjetnih sustava uzimajući u obzir da je upravo senzomotoričko razdoblje ključno za zdrav razvoj.

Foto: Kristijan Toplak

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu Politiku zaštite privatnosti, gdje možete mijenjati postavke kolačića. Označavanjem polja prihvaćam dajete privolu za korištenje kolačića. Označavanjem polja ne prihvaćam ne prihvaćate kolačiće, pa Vam pojedine mogućnosti ove stranice neće biti dostupne.