NaslovnicaNovostiOpremanje dječjeg vrtića Središće

Opremanje dječjeg vrtića Središće

U protekle je dvije godine upravo u Središću otvoren centar izvrsnosti i odgojno-obrazovni kompleks u pravom smislu te riječi. Najprije je 2018. godine otvorena Američka međunarodna škola, početkom 2020. Osnovna škola Središće, a odnedavno je ovaj zagrebački kvart postao bogatiji i za još jedan dječji vrtić – točnije područni objekt DV Zapruđe. Objekt je namijenjen smještaju deset odgojnih skupina – pet jasličkih i pet vrtićkih – na površini od 2.135,57 m², a vrijednost investicije bez PDV-a iznosi 38.447.975,00 kuna. Prostor je multifunkcionalan, moderan i ekološki održiv te će 200 mališana, koliko će ih pohađati vrtić, moći pružiti najbolje u predškolskome odrastanju. Prostor DV Središe u potpunosti je opremila tvrtka Primat RD.

Upravo kako bi se stvorilo bogato i poticajno okruženje, prilikom osmišljavanja idealnog prostora važno je imati na umu potrebe djece koja velik dio dana provode u okruženju s odgojiteljima i svojim vršnjacima. Eksterijer vrtića na prvi pogled djeluje jednostavno i funkcionalno, čistih linija i s minimalističkim detaljima. Velikim prozorima koji propuštaju mnogo svjetlosti i atrijima koji su svojevrsne zelene oaze briše se granica između eksterijera i interijera, a mališane se od malih nogu uči životu u skladu s prirodom. Upotrebom prirodnih materijala, izvan, ali i unutar vrtića – kao što su drvo i kamen – dodatno se naglašava održivost kao nit vodilja prilikom realizacije ovog projekta. Zakoračivši u unutrašnjost DV Središće vrlo brzo postaje očito da čak niti odabir podnih i zidnih obloga nije bio prepušten slučaju, već je i sama implementacija raznih tekstura i oblika u službi poticanja znatiželje. S obzirom na to da djeca uče kroz zajedničke aktivnosti, suradnju i istraživanje, prostor se sastoji od nekoliko segmenata od kojih svaki ima važnu ulogu u cjelovitom dječjem razvoju. Mališanima je tako na raspolaganju ugodan prostor za socijalizaciju u kojem se nalaze dječje sjedeće garniture raznih oblika, veličina i boja, stolići sa stolicama, fotelje i polukružne kućice. Prevladavaju drvo i prirodni materijali, zaobljeni oblici i umirujuće, ali i istovremeno stimulirajuće boje.

Prilikom osmišljavanja prostora velika se pažnja posvetila i estetici, a njegovi su elementi istovremeno ugodni i funkcionalni. Ukrašen je dječjim crtežima, fotografijama i zrcalima, a pažnju mališana svakako privlače panoi od pluta, senzorne zidne ploče te boja za zidove s efektom školske ploče. U modularnoj igraonici nalazi se i zidna penjalica koja se sastoji od čak pet elemenata: švedskih ljestvi, mreže za penjanje, penjalice sa šupljinama raznih oblika, segmenta s okomitim prečkama i segmenta s užadi za penjanje. Jasličko se okruženje ponešto razlikuje od onog vrtićkog, no i ovdje je naglasak na okolini bogatoj različitim vidnim, slušnim i taktilnim poticajima, koji djeci omogućuju istraživanje putem različitih osjetnih sustava uzimajući u obzir da je upravo senzomotoričko razdoblje ključno za zdrav razvoj.

Foto: Kristijan Toplak

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.