NaslovnicaNovostiCentar za posjetitelje „Crna roda“

Centar za posjetitelje „Crna roda“

U izvedbi projekta „Crna roda“ u Osekovu, investicije vrijedne više od 20 milijuna kuna, obuhvaćena je izgradnja i opremanje objekta posjetiteljskog centra i vidikovaca. Ulaz u Osekovu jedan je od pet ulaza u Park prirode Lonjsko polje, a čine ga 2 međusobno povezana objekta s edukativnim parkom gdje posjetitelji mogu kupiti ulaznicu i saznati više o mogućnostima posjeta Parku.

Naglasak je stavljen na doživljajno-edukativni pristup koji na simbolički način interpretira obrađene fenomene, upotrebu suvremenih audio-vizualnih tehnologija ali i fizički, analogni kontakt sa izlošcima te interaktivno iskustvo posjetitelja.

Za interpretaciju je izdvojeno šest tema unutar dviju zgrada – info centra i dvorane s interpretacijskom galerijom, koje su prikazane u nekoliko razina detalja kako bi komunicirale cjelovitu priču dinamične ravnoteže života Lonjskog polja, a sadržaj svake tematske cjeline prezentiran je kroz kombinaciju mehaničkih i multimedijalnih izložaka uz autorske ilustracije, reljefe te impresivne gravure na bakru. 

Edukativni park u eksterijeru centra za posjetitelje ima funkciju poligona za igru i odmor uz mehaničke interaktivne prostorne instalacije koje interpretiraju glasanje rode, rodino gnijezdo te funkciju čardaka. U sklopu projekta izgrađena su i 3 vidikovca te promatračnice za ptice, koje svojim jedinstvenim – pomalo skulpturalnim oblikovanjem – postaju svojevrstan landmark u prostoru.

Izgradnjom centra „Crna roda“ podiže se razina kvalitete interpretacije koja posjetiteljima tumači ključne prirodne fenomene ovog područja te specifičnosti suživota ljudi s biljnim i životinjskim vrstama koje su tijekom stoljeća formirale ovaj jedinstveni krajolik. 

Foto: Kristijan Toplak

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu Politiku zaštite privatnosti, gdje možete mijenjati postavke kolačića. Označavanjem polja prihvaćam dajete privolu za korištenje kolačića. Označavanjem polja ne prihvaćam ne prihvaćate kolačiće, pa Vam pojedine mogućnosti ove stranice neće biti dostupne.