NaslovnicaNovostiCentar za posjetitelje „Crna roda“

Centar za posjetitelje „Crna roda“

U izvedbi projekta „Crna roda“ u Osekovu, investicije vrijedne više od 20 milijuna kuna, obuhvaćena je izgradnja i opremanje objekta posjetiteljskog centra i vidikovaca. Ulaz u Osekovu jedan je od pet ulaza u Park prirode Lonjsko polje, a čine ga 2 međusobno povezana objekta s edukativnim parkom gdje posjetitelji mogu kupiti ulaznicu i saznati više o mogućnostima posjeta Parku.

Naglasak je stavljen na doživljajno-edukativni pristup koji na simbolički način interpretira obrađene fenomene, upotrebu suvremenih audio-vizualnih tehnologija ali i fizički, analogni kontakt sa izlošcima te interaktivno iskustvo posjetitelja.

Za interpretaciju je izdvojeno šest tema unutar dviju zgrada – info centra i dvorane s interpretacijskom galerijom, koje su prikazane u nekoliko razina detalja kako bi komunicirale cjelovitu priču dinamične ravnoteže života Lonjskog polja, a sadržaj svake tematske cjeline prezentiran je kroz kombinaciju mehaničkih i multimedijalnih izložaka uz autorske ilustracije, reljefe te impresivne gravure na bakru. 

Edukativni park u eksterijeru centra za posjetitelje ima funkciju poligona za igru i odmor uz mehaničke interaktivne prostorne instalacije koje interpretiraju glasanje rode, rodino gnijezdo te funkciju čardaka. U sklopu projekta izgrađena su i 3 vidikovca te promatračnice za ptice, koje svojim jedinstvenim – pomalo skulpturalnim oblikovanjem – postaju svojevrstan landmark u prostoru.

Izgradnjom centra „Crna roda“ podiže se razina kvalitete interpretacije koja posjetiteljima tumači ključne prirodne fenomene ovog područja te specifičnosti suživota ljudi s biljnim i životinjskim vrstama koje su tijekom stoljeća formirale ovaj jedinstveni krajolik. 

Foto: Kristijan Toplak

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.