NaslovnicaNovostiMultimedijski posjetiteljski centar „Đurđevački pijesci“

Multimedijski posjetiteljski centar „Đurđevački pijesci“

Multimedijski posjetiteljski centar „Đurđevački pijesci“ smješten je u historicističkoj zgradi u središtu Đurđevca, a izložbeni prostor, veličine oko 550 m2 na tri etaže, obuhvaća 10 prostornih cjelina (soba) i 33 multimedijalna modula (izloška). Početno idejno rješenje, a kasnije i izvedbeno rješenje s izvedbom ponudila je tvrtka Novena iz Zagreba, prostor je audio-vizualnom tehnikom opremila tvrtka AVC, dok je za uređenje interijera zaslužna tvrtka Primat RD. Prilikom projektiranja, u proces su na samom početku bili uključeni stručnjaci iz različitih područja čiji sadržaj se interpretira – geologije, biologije, povijesti i arheologije, a za projektiranje interijera i produkt dizajn angažirani su arhitekti Hrvoje Končar i Robert Bodiš, dok je za grafički i prostorni dizajn bio zadužen Studio Rašić+Vrabec. 

Centar spaja arhitekturu i dizajn te mnoge multimedijske tehnike: interaktivne projekcije i digitalne ekrane, virtualnu stvarnost, svjetlosne i audio-vizualne instalacije, analogne interaktivne izloške te statične grafike s tekstom i ilustracijama. Također, u centru su predstavljeni stvarni artefakti koji dodatno utemeljuju narativ, a u postavu Centra nalazi se i prezentacija kulturne baštine koja priča istu priču iz drugog rakursa, zbog čega su u projektu sudjelovali i kazališni umjetnici, ilustratori i slikari. 

Uređenje interijera zahtijevalo je obrtničke i instalaterske radove, a u manjoj mjeri i građevinske radove. Posebna pažnja posvećena je izradi eksponata za što je angažirana stolarija Armarion, dok je izazov kod uređenja predstavljalo uklapanje u postojeći prostor, ali i koordinaciju tijekom zasebnog projekta obnove građevine za koju je bila zadužena tvrtka Mod iz Koprivnice.

Od specifičnih elemenata uređenja može se izdvojiti postavljanje suhomontažnih predzidova kako bi se ostvario uredan i konzistentan dojam prostora s prolazima, volumenom i izložbenim nišama. Suhomontažna tehnika korištena je i za postizanje posebnog dojma ledenih santi na stropu prostorije „Nastanak pijeska”, kao i dojma izlomljenih tektonskih ploča na zidu hodnika “Tektonika”. U prostoriji “Panonski bazen” istom je tehnikom postignut efekt izlomljenih komada tektonskih ploča, ali i podmorja. 

Odabir boje i jačina indirektne rasvjete imaju posebnu logiku u cijelom centru – osvijetljeni dijelovi stropa i poda daju dojam lebdenja u prostoru, a osvjetljavanje pojedinih eksponata usmjerava pažnju posjetitelja i daje nužno svjetlo za čitanje eksponata.

Foto: Kristijan Toplak

Udio:
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.
Translate
hr
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu Politiku zaštite privatnosti, gdje možete mijenjati postavke kolačića. Označavanjem polja prihvaćam dajete privolu za korištenje kolačića. Označavanjem polja ne prihvaćam ne prihvaćate kolačiće, pa Vam pojedine mogućnosti ove stranice neće biti dostupne.