NaslovnicaNovostiVeteranski centar Šibenik

Veteranski centar Šibenik

Financiran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020.“ Veteranski centar Šibenik, smješten u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, jedan je od četiri takva objekta koji se u Hrvatskoj grade za potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. 

Programima veteranskih centara poticat će se rekreativne i edukativne aktivnosti, aktivno sudjelovanje na tržištu rada i uključivanje u razne oblike poduzetništva te stjecanje korisnih vještina kako bi se korisnici što kvalitetnije integrirali u sve društvene procese, a osim toga, pružat će se njega i pomoć kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, što korisnicima u privremenom smještaju tako i ostalim osobama iz ciljane populacije zainteresiranima za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se u njima provoditi.

Idejno rješenje izradio je arhitekt Nikola Vulić, a prostor se dijeli na vanjski i unutarnji koji obuhvaća novu zgradu A i rekonstruiranu zgradu B pa tako sami centar broji 142 ležaja smještajnog kapaciteta za 2.500 korisnika, dok se na 5.800 m² nalaze se 74 spavaonice, kuhinje, dnevni boravci, kupaonice, restoran, cafe, prostori za radionice, rekreaciju i psiho-fizičku rehabilitaciju, fitness te bazen s pripadajućim garderobama i sanitarijama. Tu su se, također, smjestile prostorije mediateke opremljene računalima, kapelica i prostorije za njegovatelje na svakoj etaži.

Posebno je impresivan unutarnji hodnik koji je povezan s višim etažama preko galerija, a na svakoj se nalaze dnevni boravci, sanitarije i čajne kuhinje koje imaju ekstenziju na velike terase s pogledom na jug. Čajne kuhinje i prostore s društvenim sadržajem, stolovima, stolcima, klupama, naslonjačima, govornicama, kaučima, ormarima, policama, pultovima i šankovima opremila je tvrtka Primat RD. Vanjski prostor podijeljen je na tri veća dijela: parking, nogometno i košarkaško igralište, teniski teren te boćalište i naposljetku dio za terapijsku poljoprivredu s uređenom šetnicom oko cijele lokacije. 

Prilikom uređenja naglasak je stavljen na snažnu i suvremenu vanjštinu s prepoznatljivim elementima, a zahvaljujući žutim elementima postignut je dojam topline unutarnjeg prostora. 

Foto: Primat RD

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.