NaslovnicaNovostiGeo Info centar Voćin

Geo Info centar Voćin

Izgradnja te uređenje i opremanje Geo-info centra u Voćinu, kao i uređenje i opremanje Kuće Panonskog mora u Velikoj, predstavljaju sastavne dijelove projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ sufinanciranog bespovratnim sredstvima Europske Unije, koji osim spomenutog, obuhvaća i izvedbu adrenalinskog parka Duboka, rekonstrukciju ceste Slatinski Drenovac – Jankovac – granica županije, nadogradnju i opremanje ukupno 6 vidikovaca na Papuku te brojne druge aktivnosti. Realizacija ovog zahtjevnog projekta započela je 2009. godine, a na njegovoj izvedbi radilo je više od 20 inženjera projektanata, multimedijalni stručnjaci, grafički dizajneri, ilustratori, akademski kipari, znanstvenici, arhitekti i mnogi drugi stručnjaci. 

Na oko 970 m2 površine, koji obuhvaćaju prizemlje i 1. kat, prostor Geo-info centra je izuzetno razvijene i nepravilne geometrije, izraženih volumena te neobično odabranih konstrukcija i materijala. Izložbeni prostor, veličine oko 550 m2, podijeljen je na 3 glavne teme: geologiju, biologiju i arheologiju, a uz njega tu su još i ulazni prostor s info-pultom i garderobom, sanitarije, uredski prostori zaposlenika, ugostiteljski prostor s terasom, suvenirnica te učionica, odnosno kapsula. 

Ideja vodilja bila je stvoriti fascinantan prostor utemeljen na znanstvenim pričama o geološkom, biološkom i kulturno-povijesnom bogatstvu i značaju Papuka, pa su tako za oblikovanje prostora i izložbenog postava korišteni razni materijali kao što su staklo, kompozit, čelični lim, kompakt, a poseban je naglasak stavljen na vrhunsku tehnologiju, interaktivne projekcije, virtualnu stvarnost i slično. 

Posjetitelji centra imat će prilike saznati sve o geološkom bogatstvu Papuka, ali i o geologiji i evoluciji života generalno. Teško je izdvojiti najzanimljivije dijelove projekta, ali prema tehnološkoj složenosti ističu se uvodni 3D animirani film za kino sa 6D efektima, sustav projekcije Science on a Sphere – obrazovni alat koji pomaže ljudima svih dobnih skupina ilustrirati znanost o Zemljinom sustavu te niša atmosfere podzemnih staništa Papuka.

Foto: Kristijan Toplak

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.
Naše web stranice koriste kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte našu Politiku zaštite privatnosti, gdje možete mijenjati postavke kolačića. Označavanjem polja prihvaćam dajete privolu za korištenje kolačića. Označavanjem polja ne prihvaćam ne prihvaćate kolačiće, pa Vam pojedine mogućnosti ove stranice neće biti dostupne.