NaslovnicaNovostiGeo Info centar Voćin

Geo Info centar Voćin

Izgradnja te uređenje i opremanje Geo-info centra u Voćinu, kao i uređenje i opremanje Kuće Panonskog mora u Velikoj, predstavljaju sastavne dijelove projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ sufinanciranog bespovratnim sredstvima Europske Unije, koji osim spomenutog, obuhvaća i izvedbu adrenalinskog parka Duboka, rekonstrukciju ceste Slatinski Drenovac – Jankovac – granica županije, nadogradnju i opremanje ukupno 6 vidikovaca na Papuku te brojne druge aktivnosti. Realizacija ovog zahtjevnog projekta započela je 2009. godine, a na njegovoj izvedbi radilo je više od 20 inženjera projektanata, multimedijalni stručnjaci, grafički dizajneri, ilustratori, akademski kipari, znanstvenici, arhitekti i mnogi drugi stručnjaci. 

Na oko 970 m2 površine, koji obuhvaćaju prizemlje i 1. kat, prostor Geo-info centra je izuzetno razvijene i nepravilne geometrije, izraženih volumena te neobično odabranih konstrukcija i materijala. Izložbeni prostor, veličine oko 550 m2, podijeljen je na 3 glavne teme: geologiju, biologiju i arheologiju, a uz njega tu su još i ulazni prostor s info-pultom i garderobom, sanitarije, uredski prostori zaposlenika, ugostiteljski prostor s terasom, suvenirnica te učionica, odnosno kapsula. 

Ideja vodilja bila je stvoriti fascinantan prostor utemeljen na znanstvenim pričama o geološkom, biološkom i kulturno-povijesnom bogatstvu i značaju Papuka, pa su tako za oblikovanje prostora i izložbenog postava korišteni razni materijali kao što su staklo, kompozit, čelični lim, kompakt, a poseban je naglasak stavljen na vrhunsku tehnologiju, interaktivne projekcije, virtualnu stvarnost i slično. 

Posjetitelji centra imat će prilike saznati sve o geološkom bogatstvu Papuka, ali i o geologiji i evoluciji života generalno. Teško je izdvojiti najzanimljivije dijelove projekta, ali prema tehnološkoj složenosti ističu se uvodni 3D animirani film za kino sa 6D efektima, sustav projekcije Science on a Sphere – obrazovni alat koji pomaže ljudima svih dobnih skupina ilustrirati znanost o Zemljinom sustavu te niša atmosfere podzemnih staništa Papuka.

Foto: Kristijan Toplak

Share:
Primat RD
Translate
  • Niste odabrali niti jedan proizvod.